Biofarma u Temelína testuje robotický stroj na pletí jahod, který zastane náročnou práci dvaceti lidí

14. listopad 2023 08:55

Robotizace zemědělství pomáhá v živočišné a také v rostlinné výrobě už několik let. Sady svatého Prokopa u Temelína vyřeší díky novému robotickému stroji problém s nedostatkem pracovníků. Přinese to zároveň úspory při pěstování jahod.

„Na displeji vidíme, jak robotická okopávačka snímá ten porost. Vyjedeme na pole, kamery snímají porost a radličky krásně jezdí kolem rostliny,“ ukazuje agronom Sadů svatého Prokopa Pavel Sucháček v traktoru, který má připojený robotický stroj na pletí jahod.

Stroj se nemůže používat v každém porostu. „Tady máme dvouleté rostliny, už je to bujnější porost. Robotická plečka v tom umí krásně jezdit, protože kamera jahodu dobře zabírá a ví přesně, kde se na poli nachází,“ říká Pavel Sucháček.

Čtěte také

Díky této robotické plečce ušetří temelínská biofarma statisíce korun ročně. „Dvojí pletí jahod jsme nestíhali s vlastními zaměstnanci a museli jsme najímat externí pracovníky. Díky tomuto stroji se nám podaří ušetřit asi dvacet pracovníků za sezonu. Ruční pletí je opravdu velmi náročná práce a těžko se na ni shánějí lidé,“ uvádí Lucie Stašková z obchodního oddělení.

„Další úspora je také v tom, že ušetříme za pokládání plachty, kterou nyní používáme. Tu je potřeba měnit každé dva až tři roky a znamená to investici v řádech desítek tisíc korun,“ dodává.

Díky tomuto novému robotickému stroji začne biofarma Sady svatého Prokopa u Temelína na Českobudějovicku v příštím roce pěstovat také česnek, celer a cibuli.

Spustit audio

Související