Biatlon i divoká voda v Brně zatím chybí. Vedení města ale pracuje na řešení

V létě jezdit vodní slalom na divoké vodě, v zimě si vyzkoušet curling nebo biatlon, celý rok trénovat v kryté atletické hale. O všech zmíněných aktivitách platí, že v Brně je zatím provozovat nelze, do budoucna to ale chce město změnit.

Ve stínu plánů na velké stadiony pro profesionální hokej a fotbal vznikají v Brně projekty menších sportovišť. Město tak chce řešit to, že některé sporty, včetně těch olympijských, nejde na jeho území stabilně provozovat.

Například curlingové dráhy, které byly součástí olympijského festivalu na výstavišti, město odkoupilo, aby je mohlo trvale provozovat. Kde, to zatím není úplně jasné.

Podle původních plánů měly nejen curlingové dráhy, ale také zmenšená hokejová plocha z olympijského festivalu zůstat i v dalších letech v pavilonu Z, který festival hostil. Město ale hledá i jiné možnosti, aby se ledové plochy mohly využívat víc měsíců v roce.

„Zetko je moc fajn, ale ta doba, kdy tam můžeme být, je velmi omezená. Nejnákladnější je namrazit a dále rozpustit. A čím delší je ta doba mezi tím, tím lépe pro nás. V zetku to vychází na říjen až březen a není vyloučeno, že na jiné lokalitě bychom se dostali k přijatelnější době,“ vysvětluje radní pro sport Jaroslav Suchý z KDU-ČSL.

O umístění ledových ploch na curling a hokej rozhodnou brněnští radní v horizontu několika týdnů.

Krytá atletická hala má zase vyrůst v bohunickém kampusu, naproti Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Už existují i vizualizace areálu, který by měl stát 450 milionů a na jehož financování se budou podílet město Brno, Jihomoravský kraj i stát. Město aktuálně vybírá dodavatele stavby, termín dokončení areálu ale radní Jaroslav Suchý nechce předjímat.

Biatlon u Antroposu nebude

Hned dvě sportoviště pro olympijské sporty měla vzniknout v parku Anthropos v Pisárkách. Nakonec to ale bude jinak. Město plánovalo, že u parku vznikne biatlonová dráha a střelnice, která by fungovala i v letních měsících pro kolečkové lyže. Do této lokality se ale dostatečně široká dráha nevejde.

„Nás požádal biatlonový svaz o prověření několika lokací v Brně, k čemuž dojde. Teď se v podstatě na odboru domlouváme jenom, jakou cestou zadáme využitelnosti všech těch lokalit, které biatlon předložil. A podle toho, co nám z toho vyjde, tak budeme postupovat dál,“ doplňuje Suchý.

Druhé sportoviště spojené s parkem Anthropos je kanál pro vodní sporty. Hotová je základní studie, kterou dostane vedení města a to rozhodne o tom, zda pokračovat v přípravách vodáckého areálu. Podle radního Suchého se dá očekávat, že projektování bude pokračovat. Ve všech zmíněných případech však pochopitelně také bude hrát roli to, jak se změní vedení města po podzimních komunálních volbách.

autor: dan
Spustit audio

Související