Benešov nad Ploučnicí a Děčín chystají preventivní opatření proti násilí na ulicích

3. říjen 2023

Benešov nad Ploučnicí a Děčín hledají způsob, jak zajistit obyvatelům i mladým lidem větší bezpečí na ulicích. Vedení měst chce reagovat na nedávné případy násilí mezi dětmi nebo napadení dospělého mladistvými.

V Benešově nad Ploučnicí napadli zhruba v polovině září dva chlapci svého vrstevníka. Město se kvůli tomu rozhodlo vytvořit speciální komisi pro prevenci kriminality. Mají v ní být vedle členů vedení města i zástupci strážníků a policie nebo ředitele tamní základní školy.

Komise se má soustředit na to, jak podobným incidentům předcházet.

„Pravidelně jsme každý měsíc měli schůzky s vedením Policie České republiky i s našimi městskými strážníky, teď jsme tomu ale ještě dali takový oficiálnější charakter. Ideální by bylo, kdyby tam byl i někdo z občanů, který by pak mohl posílat ty informace dál mezi lidi,“ shrnul nezávislý starosta Benešova nad Ploučnicí Petr Jansa.

O preventivních opatřeních, která by bylo možné udělat, bude město informovat po naplnění nové komise všemi členy.

Případ brutálního napadení řeší i v Děčíně

V Děčíně pak napadla dvojice mladíků muže v nákupním centru a zbili ho do bezvědomí. Z vyjádření vedení města vyplynulo, že mladiství pocházeli z výchovného ústavu v Boleticích.

S ředitelem ústavu už kvůli incidentu spolupracuje náměstkyně primátora Anna Lehká z Volby pro Děčín. „Budeme chtít, aby předali informace dál – panu ministrovi, aby neměli tak svázané ruce, jak je mají doteď. Oni mají nějaké povinnosti, které jim ukládá jejich zákonná úprava, a nemohou tyto delikventy příliš omezovat na jejich svobodě,“ vysvětluje Lehká.

Podle ní se má jednání účastnit i ředitel Agentury pro sociální začleňování.

Město chce také začít uplatňovat zákonný institut omezení vstupu na veřejně přístupná místa – třeba kulturní nebo společenské akce města. Ten teď nejčastěji využívají třeba organizátoři fotbalových nebo hokejových utkání, aby zabránili problémovým fanouškům vstupu na stadiony.

Policejní mluvčí Veronika Hyšplerová potvrdila, že v případě napadení muže dvěma mladistvými v Děčíně uvalil soudce na útočníky vazbu – mladšímu hrozí v případě prokázání viny před soudem za pokus těžkého ublížení na zdraví trest od tří do deseti let ve vězení, tomu staršímu pak tři roky.

Incident mezi dětmi v Benešově nad Ploučnicí je pak stále ve fázi prověřování.

Spustit audio

Související