Basketbalisté Opavy slaví po 20 letech mistrovský titul, celkem pátý v historii

2. červen 2023 07:40

Opavští basketbalisté se dočkali. V sezoně, kdy možná v mistrovský titul ani nedoufali, se to ale povedlo. Přitom Opava šla do play off ze sedmého místa. Ale nakonec po 20 letech od posledního titulu sesadila v semifinále vládce z Nymburka a ve finále porazila Děčín 3:1 na zápasy. Vyprodaná hala a proslulé „Žluté peklo“ se dočkalo.

Mistři, mistři. To bylo nejčastější zvolání fanoušků i samotných opavských hráčů. Po dramatickém čtvrtém utkání, kdy Opava vyhrála nad Děčínem 108:104. to byl opavský kapitán Jakub Šiřina, kdo si došel pro mistrovskou trofej a pořádně si oddechl, protože oslabený Děčín srdnatě vzdoroval.

Opava předchozí čtvrtý titul v roce 2003 získala v době, kdy se současná hala dokončovala. A trenér Petr Czudek, který byl u něho tehdy jako hráč, zavzpomínal i na složité klubové chvíle.

„Byl jsem tady, když se ta hala otevírala. Přál jsem si, aby jednou byla mistrovská. Čekali jsme 20 let. V září máme velkou oslavu, kde chceme všem poděkovat. Prošli jsme si i sestupem, nebylo to jednoduché,“ poznamenal Czudek.

Přitom Opava neprožívala moc povedenou sezonu. Odešlo několik hráčů, jiní se zranili, nebo ukončili kariéru. Ale v play off si poradila se všemi.

Spustit audio