Baseball jsou rychlé šachy

4. září 2013

Český mládežnický baseball zažil sezonu snů. Nejúspěšnější v historii. A nemalý podíl na tom mají hráči z týmu Nuclears Třebíč. Hosty v Tandemu byli předseda klubu Jan Urbánek, vedoucí týmu Robert Vávra a dva hráči Miroslav Křivánek a Robin Vávra.

Na začátku sezony to ale vůbec na dobrý rok nevypadalo. Kvůli dlouhé zimě Nuclears museli začít trénovat až o měsíc později, tráva byla podmáčená, špatná. „Pak jsme vyběhli a o to víc jsme se těšili na tu trávu a pak se nám dařilo. Možná je to návod pro trenéry, přidržet ty kluky v zimě v tělocvičně a pak je natěšené vypustit na trávu,“ uvažuje Jan Urbánek.

Dvanáctiletý Mirek Křivánek reprezentoval Českou republiku na Mistrovství světa žáků na Tchaj-wanu a Robin Vávra jako člen týmu České republiky reprezentoval Evropu na Little League v Americe. Zažili neuvěřitelnou atmosféru, poskytovali rozhovory pro místní novináře a oba hoši svými zákroky pronikli do sestřihů nejlepších zákroků obou turnajů.

Jak často se takový zákrok, který se dostane do televizních sestřihů, hráči podaří? „Ty zákroky jsou proto tak ceněné, že nejsou tak časté. Díky tomu ten zákrok jak Mirka na Tchaj-wanu, tak Robina v Americe se dostali do Top 10 záběrů těch televizí. Tchaj-wanská televize, která v přímém přenosu vysílala všechna naše utkání, kromě jednoho, to vysílali pořád dokola,“ vysvětluje Robert Vávra.

Jak takové velkolepé prostředí působilo na kluky? „Bylo to dobrý, nechávali si podepisovat míčky a časopisy. Po zápasech jsme dělali rozhovory. Taky si nás fotili,“ popisuje dvanáctiletý Miroslav Křivánek.

Česká republika se MS žáků zúčastnila úplně poprvé v historii. „Na Tchaj-wanu český tým svým nasazením, svou hrou a tím, jak tam hráči vystupovali a chovali se, tak jsme si získali nesmírnou popularitu a byl to zážitek, když jsme přijížděli ke stadionu v luxusním autobusu doprovázeném policií, čekali tam na nás, aby se s našimi hráči vyfotografovali a nechali podepsat program, míček“, popisuje zážitky Robert Vávra.

Baseball

A co tréma? Jak si poradí třinácti a dvanáctiletí kluci s desetitisíci diváky. Robin Vávra při Little League v Americe hrál dokonce před dvaceti tisíci fanoušky. „Bylo to tam těžký před tolika lidma, měl jsem trochu trému. V Americe diváci nefandí, ale zatleskají, když se podaří skvělý zákrok.“

V současné době mají v Třebíči skvělé podmínky. Tři roky trénují na novém hřišti. Jan Urbánek v Tandemu prozradil, že by rádi postavili ještě jedno hřiště, plány už jsou hotové, stačí sehnat jenom peníze.

Baseball je o pohybové obratnosti, čtyřleté děti běhají, učí se kotrmelce. Někde tam na ně čekají pálky a také rukavice, ale pokud se rodiče rozhodnou pro baseball, rozhodně nemusí kupovat výstroj. Děti se na tréninku zatím jen hýbou, baseball je až v pozadí.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.