Bábovky, perníčky, cukroví, ale i mýdla vyrobili lidé z Červeného Kostelce pro náchodské zdravotníky

21. prosinec 2021 08:03

Skauti z Červeného Kostelce na Náchodsku uspořádali sbírku sladkostí pro zdravotníky. Chtějí jim vyjádřit podporu v této podle nich nelehké době a odměnit je za jejich úsilí. Akce Pečeme s nemocnicí se konala už po osmé a lidé i tentokrát přinesli velké množství vlastnoručně vyrobených výrobků. A to nejen těch, které se dají sníst.  

„Tady jsou ještě pečené čaje a tady vzkaz od dětí, co napekly štrúdly s babičkou a dědou. Bábovky a vánočky napečené," říká skautka Veronika Vondroušová, zároveň organizátorka sbírkové akce.

Čtěte také

Co se tady všechno sešlo? „Když se podíváme ještě tady dolů, tak by tu měly být i vánoční mýdla, co vyráběly skautky. Takže tady nemáme jen něco k jídlu a sladkosti. Vzali jsme to trošku obecněji, proto jsou zde i mýdla s bylinkami. A naši nejmenší malovali přáníčka, to jsou děti od dvou do sedmi let. Ti namalovali obrázky.“

Právě někdo přišel. „Donesli jsme vánočky a dcera vyráběla spolu s oddílem skautů Světlušky sněhuláky. Letos už jsme do takové akce s pečením zapojeni asi potřetí, říká Kristýna Polívková. Na krabici je nápis: Jste naši strážní andělé nejen o Vánocích, děkujeme.

Skauti z Červeného Kostelce na Náchodsku uspořádali sbírku sladkostí pro zdravotníky

Proč se vlastně tato akce koná? „Začali jsme v loňském roce, kdy byly nemocnice v opravdu velkém presu. Teď už je to poosmé, loni jsme to stihli sedmkrát. Letos je to tedy poprvé, ale vzhledem k tomu, že čekáme dalšího potomka, tak si myslím, že další akci už nestihnu zorganizovat, říká s úsměvem Veronika Vondroušová.

Čtěte také

A doplňuje. „Jde nám především o to, abychom vyjádřili zdravotníkům podporu. Ta situace není lehká pro nikoho a teď se začínají objevovat i takové nepěkné reakce lidí. My se chceme pozitivně vyjádřit, že si vážíme toho, co pro nás zdravotníci dělají.

Jak moc je pro skauty důležité pomáhat druhým? „Já si myslím, že je to jedno z hlavních poselství skautů, abychom pomáhali bližním a byli nápomocni, když je to zapotřebí.

Letos se jedná o poslední sbírku tohoto typu. Skauti dobroty a další dárky předali zdravotníkům během pondělního odpoledne.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související