Apolena Rychlíková: Překvapení se nekoná. Hnutí Pro život skutečně chce omezovat autonomii žen a fantazíruje o zpřísnění potratů

29. duben 2024

Ještě pár let zpátky se zdálo, že se českému fundamentalistickému a ultrakonzervativnímu spolku Hnutí Pro život podařilo oklamat veřejnost i některé zástupce z řad odborníků a odbornic. Přesně po vzoru podobných zahraničních hnutí se i Hnutí Pro život místo kontroverzního vystupování snažilo působit jako bohulibý spolek, pomáhající ženám v nouzi.

Do kampaně na jejich podporu se zapojovaly známé osobnosti i politici a političky. Ti všichni uvěřili líbivým slovům o podpoře žen, které nečekaně otěhotní, jež se skrývala za kampaní Nesoudíme, pomáháme. Jenže pak přišel nečekaný zlom.

Čtěte také

Pravá podstata hnutí i jeho cíle se vyjevily ve chvíli, kdy začal záchranář Vít Samek organizovat pomoc znásilněným ženám na Ukrajině. Samek veřejně mluvil o tom, že jedním z nejvíce zneužívaných válečných zločinů je právě znásilnění a že pilulek „po“ je na Ukrajině akutní nedostatek.

Vznikla tak sbírka, na kterou měla mluvčí Hnutí Pro život akutní potřebu reagovat. Namísto solidarity se znásilněnými ženami a vyjádření podpory přišla paternalistická rada: Žádné pilulky „po“ nejsou potřeba. Na Ukrajinu posílejme houkadla a pepřové spreje, tak se znásilnění podaří předejít.

Čtěte také

Roky budovaná a úspěšná snaha Hnutí Pro život splynout s mainstreamem se důsledkem slov Rybové úplně rozplynula. Široká veřejnost najednou mohla vidět to, na co odborníci na tento typ hnutí upozorňovali už dlouhá léta: že reálným cílem Hnutí Pro život není pomoc.

Ale že se skutečně snaží postupnými a silně demagogickými krůčky tlačit na českou debatu o potratové legislativě – přesně tak, jak to zvládli udělat jejich názoroví kolegové z Polska nebo Chorvatska, přesně v souladu s postupy mezinárodního antigender hnutí.

Účel světí prostředky

Tato skutečnost se teď potvrdila. Skupina investigativních novinářů a novinářek z několika zemí včetně Chorvatska, Nizozemska, Polska, Švédska a Velké Británie totiž analyzovala uniklé maily zastřešující ideologické organizace fundamentalistů: Agendy for Europe.

Čtěte také

Ta je známá svými extremistickými názory na homosexualitu i potraty a svého času patřila k utajovaným organizacím, kde se scházeli ultrakonzervativní lobbisté a politici, jejichž cílem bylo „obnovit světový řád“. V mailech se dá natrefit i na jméno předsedy Hnutí Pro život Radima Ucháče.

Z mailů je patrné, že Ucháč si zacházení s ženami ve složité situaci představuje úplně jinak, než se Hnutí Pro život snaží deklarovat. Doslova píše o vytváření seznamu „špatných žen“, které podstoupily interrupci.

Cílem takového seznamu je dle samotného Ucháče jednak odlišení oněch špatných žen od ostatních a pak také vytvoření argumentačního podhoubí pro plný zákaz potratů.

Apolena Rychlíková

Uniklá korespondence tak nejen odkrývá základní úmysly lidí jako Radim Ucháč, kteří ve svých hlavách fantazírují o omezování svobody žen i dalších, jemu nevyhovujících skupin. Ukazuje, co vše jsou křesťanští fundamentalisté schopni udělat, kdyby se jim poskytl adekvátní prostor. A také, že se neštítí na veřejnosti o sobě lhát.

Kromě toho, že je takové chování společensky nebezpečné, je také docela nekřesťanské. Ale není to poprvé, kdy Hnutí Pro život ukazuje, že účel světí prostředky – klidně i ty nejextrémističtější.

Dočkáme se na konto uniklých mailů adekvátního odsudku ze strany politiků, veřejných institucí nebo zástupců církve, kteří s organizací spolupracovali či spolupracují?

Autorka je publicistka a dokumentaristka

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.