Ameriku šokovala pomsta Orlů. Tým outsiderů vyhrál Superbowl ve velkém stylu

Superbowl, tedy finále ligy amerického fotbalu, vyhrál poprvé v historii tým Philadelphie Eagles. Ten porazil suveréna posledních let New England Patriots 41:33.

Výsledek je nečekaný. Philadelphia byla outsiderem nejen ve finále, ale vůbec v celém play-off. Superbowl nikdy nevyhrála, na klíčové pozici rozehrávače měla Nicka Folese, který sezonu začínal jako náhradník, a trenér Doug Pederson ještě před devíti lety trénoval na střední škole.

Zápas, ve kterém Philadelphia vyhrála 41:33, byl hodně útočný. Philadelphia většinu zápasu vedla, ale Patrioti vedení hvězdným Tomem Bradym výsledek otočili. Nakonec ovšem obhájce titulu o vítězství dvě minuty před koncem přeci jen přišel, a to po touchdownu Zacha Ertze.

Nejlepším hráčem utkání nakonec vyhlásili už zmíněného Nicka Folese, který byl klíčový i podle kouče Douga Pedersona. „Chtěli jsme být agresivní. Dali jsme dohromady spoustu nápadů, jak hrát, ale chtěl jsem v každém případě vždy útočit. Chtěl jsem dovolit Nickovi, ale mohl tvořit hru,” popsal.

Philadephia sice Superbowl vyhrála poprvé v historii, ale ještě před vznikem finálového zápasu americkou ligu ovládla třikrát. Naposledy v roce 1960.

Superbowl, americký svátek i místo k protestu

Finále ligy amerického fotbalu ve Spojených státech sahá daleko za hranice sportu, obzvlášť v této sezóně. Během ní totiž mnoho hráčů při národní hymně, která zní tradičně před zápasem, poklekalo na zem, aby protestovali proti rasismu ve společnosti.

Superbowl se nakonec bez této formy protestu obešel, a zatímco zpěvačka Pink, která bojovala s chřipkou, zazpívala hymnu, nikdo z hráčů nepoklekl. Prezident Donald Trump mimochodem protestující hráče v minulosti kritizoval a vyzval majitele klubů, aby takové fotbalisty propustili.

Hvězdou poločasové show byl zpěvák Justin Timberlake. Před čtrnácti lety zpíval spolu s Janet Jacksonovou a byl z toho známý skandál s odhaleným ňadrem. Letos dopadlo jeho vystoupení poklidněji, přestože poznámky o tom, že by se Janet Jacsonová mohla jako překvapení vrátit také, zaznívaly často. Ovšem marně.

autoři: fiš , jkb , als
Spustit audio