Alpské lyžování je náročný sport. Role rodičů je klíčová, říká trenér Ester Ledecké Tomáš Bank

V závodu nemůžu nic ovlivnit, pouze to, co se děje před tím. Tak vysvětluje trenér olympijské vítězky Ester Ledecké a Trenér roku v kategorii individuálních sportů Tomáš Bank důvody, proč je trenérství alpského lyžování jiné povahy než hokeje.

Ester Ledecká se v první polovině uplynulé sezony podle Banka zlepšovala, výsledky gradovaly, v polovině ledna v závodě Světového poháru ale spadla. A od té doby už to nešlo směrem, jaký by si představoval. „Výsledky byly spíše horší, než si myslím, že by měly být,“ nastiňuje.

Nyní už ale začali s letní přípravou, trénují na sněnu a vše vypadá, že je na dobré cestě. „Nevidím tam ani smítko toho, že by měla nějaký respekt, nebo že by si nevěřila,“ dodává.

Jenom talent v lyžování nestačí, je potřeba cit pro sníh a odvaha.
Tomáš Bank

V trénincích se zaměřují na techniku, ale také testují nový materiál. Na sníh vozí třeba i sedm párů lyží a všichni, kdo mají lyžáky na nohách, tak na nich jezdí. Tedy kromě mentálního kouče, toho totiž v týmu nemají. Proč? 

Alpské lyžováni je podle Banka specifický sport, na který nejsou sportovní psychologové úplně připraveni, neuvědomují si, že jde o zdraví. A v tomto duchu je lyžování extrémně rozdílné od ostatních sportů.

„Máme maminku, to je takový motivátor, co se Ester týče,“ říká s tím, že je nedílnou součástí týmu. A v tak finančně náročném sportu, jakým je alpské lyžování, je právě role rodičů klíčová.

Práci s Ester Ledeckou si pochvaluje, i když přiznává, že to jednoduché není. „Rodina to hodně ovlivňuje, ale beru to jako fakt. Musíme vždy najít společnou řeč,“ uzavírá.

autoři: Zuzana Burešová , prh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.