Agresi Moskvy stále můžeme zastavit, jediná cesta je silou, říká Dědek z iniciativy We must act

Skupina českých podnikatelů a politiků žádá vojenský zásah NATO na Ukrajině. Má aliance zasahovat mimo území členských států? Jaké následky by konfrontace sil NATO s ruskými jednotkami mohla mít? Moderátor Vladimír Kroc se ptá Dalibora Dědka, spoluzakladatele iniciativy We must act.

Spustil jste mezinárodní kampaň, která vyzývá k vojenskému zapojení západních zemí na Ukrajině. Co vás k tomu vedlo.

Jsem jedním z iniciátorů, a když se na to podívám osobně, tak naší Mařence je dnes 11 let, a mně když bylo 11 let, tak nás přepadly ruské tanky a nikdy nezapomenu ten pocit. A možná i proto teď cítím vinu za to, že patřím do části světa, která ač mohla, tak nezastavila invazi Rusů na Ukrajinu. A koukáme se na to, jak Rusové pochodují směrem na Západ, zabíjejí ženy a děti, čekáme na to, až první granáty dopadnou do Polska nebo jiné členské země. A s tím se nemůžu smířit.

Čtěte také

Jak jsme podle vás mohli zastavit agresi Moskvy?

Myslím si, že ji ještě pořád můžeme zastavit. A jediná cesta, jak ji zastavit, je v podstatě silou. Je to asi tak, jako kdybychom byli ve škole a koukali se na to, jak surový osmák mlátí malého třeťáka, který je sice silný a šikovný, ale dostává na frak, teče z něj krev, vypadávají mu zuby. A ty elity, učitelé, na to koukají, píší mu poznámku, odebírají svačinu, dovolíme dokonce žákům, aby napsali něco sprostého o tom agresorovi. Ale v  podstatě na to všichni koukáme a ten příměr vystihuje to, co se děje.

K té mezinárodní kampani, jejíž jste spoluiniciátor… Jaký jste si vytkl konkrétní cíl?

První cíl je udělat humanitární letecký most do míst, kde trpí lidé v obklíčených městech, protože ruská armáda je v podstatě používá jak rukojmí. Snaží se tím říct ukrajinským vojákům, že jestli bojují a brání se, tak jim zato pozabíjejí ženy a děti. A to je strašně nefér.

Polská vláda připravuje na summit NATO návrh mírové mise na Ukrajinu. O podpoře tohoto návrhu má jednat tak naše vláda. Co byste jí doporučil?

Aby se rozhodně připojila.

Mohou ale do země, v níže se stále bojuje, nastoupit takzvané modré přilby, tedy vojáci OSN? Ti se přeci posílají na bojiště až po uzavření příměří, aby tento stav pomohli udržet?

Modré přilby by mohly garantovat, že už se neporušuje nastolený stav. Je tady spousta odborníků, kteří by přesně měli definovat, jak by se mělo postupovat. Ale když to řeknu lajcky – rozhodně by agresor měl slyšet ze strany demokratických zemí silné ultimátum v tom, že se na to nebudeme dívat. A jestliže neskončí s tím, co dělá, tak že budeme jednat. Když mluvím o humanitárním leteckém mostě, tak i to je vojenský zásah, znamená to vojenská nákladní letadla, která by vezla jídlo a léky, zřejmě doprovázená stíhačkami. A v tu chvíli už se bavíme o vojenském zásahu.

Kolik lidí se dosud k vaší výzvě na stránkách wemustact.eu aktivně připojilo?

Lidí se tam zatím připojilo několik tisíc, ale přiznám se, že kampaň spouštíme a ladíme metody, jak to udělat. Jestliže chceme udělat velkou mezinárodní kampaň, tak to nejde udělat ze dne na den. Udělali jsme maximum pro to, abychom to rozfungovali, testujeme to v českém prostředí, doplňujeme jazykové mutace. Dnes proběhlo jednání s iniciátory podobné petice v Německu, a snažíme spojit síly tak, aby tady nebylo 15 různých petic, ale abychom se sjednotili a vyslali masivní signál nejenom politikům, ale i občanům, kteří jsou zatím nerozhodnutí.

Můžeme si být jisti, že ruský medvěd zahnaný do kouta nepoužije jaderné zbraně? A je vhodné, aby Západ proti ruskému agresorovi vojensky zakročil? Poslechněte si Dvacet minut Radiožurnálu.

 

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související