Agrese se protivníkům vymstila. V době krize lidé vnímají potřebu spolupráce, hodnotí výsledky senátních voleb Kordová Marvanová

Proč v letošních senátních volbách uspělo tolik kandidátů koalice Spolu? Posiluje to pozici vlády Petra Fialy? Proč ke druhému kolu senátních voleb chodí jen necelá pětina voličů a kdy bude jasno o tom, kdo povede v příštích čtyřech letech hlavní město Prahu? Tomáš Pancíř se ptal nově zvolené senátorky za Prahu 11 a pražské zastupitelky Hany Kordové Marvanové (koalice Spolu).

Vítězem letošních senátních voleb je koalice Spolu. Kandidáti podporovaní stranami této koalice včetně Vás vyhráli ve 20 z celkových 27 obvodů, kde se letos senátoři volili. Čím to podle Vás je?

Čtěte také

To je hodně otázka pro politology, aby to srovnávali i s výsledky minulých voleb. Ale já si myslím, že podstatným prvkem je, že projekt Spolu je dohoda tří politických subjektů a že právě schopností dohody, a tím pádem i kompromisů, se vyznačovali jak kandidáti, tak celá strategie voleb. U voleb do Senátu je totiž schopnost spolupráce velmi podstatná. Většinový systém vyžaduje, aby kandidát měl širší podporu politických subjektů.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO, se snažil celé podzimní volby prezentovat jako jakési referendum o vládě Petra Fialy. Pokud uspělo 20 kandidátů koalice Spolu a jenom tři kandidáti hnutí ANO, může to vláda podle Vás jako jedné z úspěšných kandidátek brát jako důkaz podpory?

Andrej Babiš říkal, že to je referendum o vládě. Já jsem si to tak úplně nemyslela, protože to jsou hodně i volby o tom, jak kandidáti působí v jednotlivých volebních obvodech. Je to o konkrétní podpoře v tom kterém volebním obvodu.

Na druhé straně jsme se všichni poctivě snažili nezakrývat těžkost situace a kvitovali jsme, že vláda v poslední etapě skutečně představila plán, jak řešit problém s energiemi. Andrej Babiš zvolil namísto konstruktivní spolupráce ohledně řešení této velmi obtížné situace konfrontační styl a myslím si, že právě tento konfrontační styl se většině lidí nelíbí. Mně se to teda nelíbilo rozhodně.

Já jsem se naopak snažila stejně jako celá řada dalších kandidátů představovat konstruktivně náš program a to, co pro lidi uděláme, namísto toho, abychom jenom útočili na protivníky. Politika Andreje Babiše je velmi konfrontační, což naprosto znemožňuje spolupráci.

Čtěte také

Vy máte za sebou intenzivní předvolební kampaně. Setkávala jste se se spoustou voličů. Setkávala jste se často s tím, že lidé kritizovali vládu?

Setkávala jsem se s tím. Lidé ale spíše vyjadřovali obtížnost své situace a takové jakoby doufání, že vláda situaci zvládne, že pro to dělá dost. Myslím si, že se to teď v posledních týdnech skutečně zlepšilo, protože vláda představila plán zastropování cen jako formu podpory, takže si myslím, že se lidé trošku uklidnili.

Já sama jsem se k tomu snažila během kampaně přispět, že představitelé Spolu a vlastně celá vláda dělá všechno, co lze. Zároveň si myslím, že v tak těžké situaci, kdy je válka na Ukrajině, kdy krizi čelí celá Evropská unie, by mělo platit, že všichni na politické scéně začnou více spolupracovat, a ne jenom toho využívat.

S nápady, že by se mělo vyjednávat s Ruskem nebo nepodporovat Ukrajinu, naprosto nesouhlasím. Pokud to máme zvládnout, musíme táhnout za jeden provaz. Kdyby byl na místě Petra Fialy Andrej Babiš, jeho vláda, tak si absolutně nemyslím, že by to byli schopni zvládat lépe. Kritizuje se totiž strašně snadno.

Vy jste říkala, že vláda dělá podle Vás, co může. Opravdu nemohla dělat víc? Konat rychleji?

Rychlejší to určitě být mohlo. My jsme to také tak vnímali. V Praze jsme o tom hodně diskutovali a požadovali jsme, aby vláda konala rychleji. Ale já jsem ráda, že to udělala, představila opatření a v tuto chvíli to řadu lidí uklidnilo. Viděla jsem to v rámci kampaně na ulici, ale mohlo to být dřív, to nezpochybňujeme nikdo.

Myslím si, že se to hodně změnilo, když do týmu Petra Fialy ohledně řešení energetické krize přišel zvolený zastupitel, vlastní člen našeho týmu Zdeněk Zajíček, který nás informoval o tom, že se zasazuje o to, aby se řešení krize zrychlilo, protože na začátku to tedy, když to bylo jenom v rukou pana ministra Síkely, optimální nebylo.

Výsledky druhého kola ovlivnila také tradičně nízká volební účast, která nepřesáhla 19,5 %. Proč ke druhému kolu senátních voleb opakovaně nechodí víc lidí? Neměl by se systém senátních voleb změnit? Jak budou dál pokračovat vyjednávání o pražské koalici? Budou mít výsledky senátních voleb vliv na strategii jednotlivých stran a hnutí ve volbách prezidentských? Poslechněte si celých 20 minut Radiožurnálu.

autoři: Tomáš Pancíř , opa

Související