ČRo 1 - Radiožurnál jede Dakar 2004

22. prosinec 2003
Motožurnál , Motožurnál

Už třetí rok po sobě budou čeští příznivci motoristického sportu dostávat aktuální a nejrychlejší informace z legendární vytrvalostní rallye Dakar od novinářské posádky přímo z místa dění. V rámci této 11 050 km dlouhé a bezmála tři týdny trvající rallye se v závodním poli pohybuje také omezený počet novinářských vozů. V jednom z nich pojede i redaktor Motožurnálu Petr Jansa.

Novinářské vozy jsou upravené terénní vozy v mnohém shodné s těmi, které závodí. "Press car" má na rozdíl od asistenčních aut výsadu pohybovat se v závodním poli, respektive po závodní trase, nejede však na čas. Jeho úkolem je shromažďovat postřehy ze soutěže, fotografovat, vysílat do rádií či televizí, psát pro deníky. Pouze "press car" má šanci zachytit opravdové dění z tohoto maratónu do nejmenších, nicméně důležitých detailů.

"Press car" Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu, jako jediný z Česku, se poprvé v konvoji dakarské rallye objevil v roce 2002. Jeho posádku tvořil manželský pár Vierka a Ivo Kaštanovi. Iva, který předtím ve čtyřech ročnících "Dakaru" sedlal soutěžní motorku, práce externího zpravodaje pro Radiožurnál chytla natolik, že začal po návratu domů pracovat pro Český rozhlas Jihlava (dnes ČRo Region Vysočina). Manželský tým zpravodajů Kaštanových nechyběl ani v posledním ročníku dakarské rallye a Radiožurnál tak opět přinášel nejčerstvější informace o dění přímo z konvoje. Jeho posluchači se o havárii Karla Lopraise dozvěděli jen pár minut po tom, co se stala.

Aktuálnost a sbírání autentických výpovědí nejen českých účastníků rallye, to je úkol číslo 1 také pro nadcházející ročník dakarského dobrodružství pro novinářský vůz ČRo 1 - Radiožurnálu. Jeho posádku budou tvořit Vierka Kaštanová a redaktor motoristického magazínu Motožurnál Petr Jansa. Ivo Kaštan se totiž vrací do sedla motorky.

Posluchači Radiožurnálu, nejposlouchanější rozhlasové stanice v Českém republice, se mohou těšit na živé vstupy prostřednictvím satelitního telefonu i hlasy českých závodníků přímo z rallye v pravidelných časech. V Motožurnálu vždy před 14. hodinou, v Odpoledním Radiožurnálu, který vysílá od 14. do 18. hodiny, podle aktuálního dění a v podvečer ve Sportžurnálu mezi 19. a 20. hodinou.

Logo

Každý den v 6.20 hodin budete mít také možnost slyšet "Dakarský deník", v němž bude Petr Jansa, coby nováček na této proslulé rallye, nabízet netradiční pohledy na soutěž, její zákulisí a postřehy z cesty. Samozřejmostí jsou aktuální vstupy do zpráv i ostatního vysílání kdykoli, kdy se bude něco dít (a to se na Dakaru děje takřka neustále).

Posádka "Press caru" Radiožurnálu bude sbírat každodenní informace také pro internetové stránky motozurnal.centrum.cz a www.dakar.cz. Její zpravodajství se objeví i na stránkách deníku Právo.

Účast novinářského vozu na rallye Dakar 2004 se vzhledem k velmi vysokým nákladům nemůže obejít bez spolehlivých partnerů. Na projektu spolupracují:
- Česká pojišťovna
- Import Volkswagen Group
- Škofin.

autor: ČRo 1
Spustit audio