Textovka z Chorvatska může stát i půlku

15. červenec 2004
Seriál týdne

Tento týden jsme Seriál týdne věnovali mobilnímu telefonu a dovolené, tedy hlavně roamingu. Kde a jak se dá ušetřit?

Hodně nervů si ušetříte, když ještě před odjezdem projdete telefonní seznam a zkontrolujete, zda čísla vašich známých mají mezinárodní předvolbu - v případě Česka +420 - jinak se totiž můžete dovolat nějakému Chorvatovi nebo Italovi se stejným číslem.

A teď už k těm penězům. Zaprvé si rozmyslete, zda si raději neaktivujete plnohodnotný roaming. Můžete ušetřit desítky i stovky korun, což zjistíte z podrobného ceníku na internetu anebo na prodejně operátora. Martina Kemrová, mluvčí T-Mobile, na to před silvestrovskou cestou do Egypta zřejmě zapomněla. "Můj nejvyšší roamingový účet byl z Egypta, kde jsem v zoufalství z toho, že je Silvestr, posílala strašně hodně sms a volala domů. Za devět dní to bylo přes 10 tisíc."

V ceníku je vůbec dost zajímavých informací. Třeba slevy. "Například teď je zajímavá nabídka v síti HT Mobil v Chorvatsku, kde nabízejí happy hour mezi 17. a 18. hodinou večer."

Pak vás smska bude stát polovinu. U jednoho slovinského operátora můžete mít dokonce sms zadarmo. A sms jsou ze zahraničí hodně oblíbené, i Kemrová přes ně komunikuje radši - a to ne kvůli ceně, ale "protože ne vždy to časové pásmo, ve kterém se pohybujete na dovolené, se kryje s časovým pásmem doma. Já bych se spoléhala na sms, na správný výběr tarifu."

jenže SMS to znamená jen 160 znaků a popsat nějaké dobrodružství by mohlo zabrat i několik zpráv. Tady by bylo výhodné využít mobil s vestavěným fotoaparátem "posílat místo pohledů MMS, které nabízejí tisíc znaků písma. Nejen, že můžete poslat pohled Já, máma a velbloud ale také můžete pospsat, jak se tady v Egyptě máme."

Také vás láká možnost vzít si notebook na pláž a tam si procházet poštu nebo třeba psát dávno plánovanou povídkuý? Tak pokud jste za povídku nedostali předem honorář, raději na to zapomeňte. Zatím se ceny za použití GPRS - rychlých dat - v zahraničí pohybují od dvacetníku do koruny za kilobajt - když třeba jedna webová stránka mívá kolem 50 kilobajt. Takže než se přihlásíte do elektronické pošty, zaplatíte desítky korun.

Plakat nad účtem můžete třeba i s hlasovou schránkou - její vybírání i přesměrování hovorů do schránky se totiž počítá jako odchozí hovor - který může stát i po Evropě klidně 50 korun za minutu. Úplně nejlepší ji bude na dobu dovolené vypnout. To se dělá na infolince vašeho operátora.

A jak se dá ušetřit? Třeba jen prozvonit někoho z domova a čekat až zavolá zpátky. On zaplatí cenu běžného hovoru, vy platíte jen za příchozí hovor, což je někdy i polovina ceny běžného hovoru. Další strategie šetření je přístup Jana Matury ze serveru Mobil.cz. "Vybírám si, který hovor přijmu a který ne."

To ale v zahraničí nemusí fungovat, protože se vám nemusí zobrazit číslo volajícího. Nevíte tedy, kdo vám volá a stejně to je i opačně. Nemusí se zobrazovat vaše číslo, když voláte do Čech.

autor: ark
Spustit audio

Více z pořadu