V zahraničí s GPRS opatrně

14. červenec 2004
Seriál týdne

Stojíte nad plným kufrem a přemýšlíte, zda s sebou vzít i malého, ale užitečného kamaráda: mobilní telefon? Být na příjmu i možnost volat je příjemné, ale dávejte si pozor, aby vás doma na účtu nečekalo nepříjemné překvapení. Volání ze zahraničí je totiž dost drahé.

Nad tím, zda budete v zahraničí telefonovat a za kolik, se zamyslete raději dopředu. Většina z nás si zavolá ze zahraničí automaticky, alespoň v evropských státech. Nemusí to ale platit třeba pro v poslední době oblíbený Egypt. Tam si musíte zřídit takzvaný plnohodnotný roaming, se kterým může vyjít levněji i volání po starém kontinentu. Aktivuje se na infolince operátora, i tak si ale podrobně prostudujte ceník pro danou zemi. Máte totiž možnost volat s různými operátory a jejich ceny se mohou lišit i o desítky procent. Pozor ale u nových zákazníků nebo těch, kteří platí se zpožděním nebo neplatí vůbec, je pravděpodobné, že operátor bude chtít zálohu.

K cenám bude mluvit Petr Šindler z Českého mobilu. "Obecně se dá říct, že služby v zahraničí jsou dražší. Cena SMS ze zahraničí se pohybuje od 6-7 korun do 15-20 korun. Co se týče volání do České reoubliky ze zahraničí, tam ta cena začíná u 25 korun ve špičce a může se vyšplhat do 100 a více korun, například z Thajska vás minuta může přijít až na 125 korun."

A to jsme na začátku - Martina Kemrová z T-Mobile přidává další poplatky. "Navíc člověk platí i část příchozího hovoru, což si málokdo uvědomuje, takže je dobře si rozmyslet, komu chci volat, jestli vůbec chci volat a jestli to nemůžu vyřešit esemeskou."

A proč se platí i příchozí hovory? Jde o to, že "hovor se celý neuskutečňuje jen v síti domácího operátora. Je tam půl hovoru, který se uskutečňuje v roamingové síti a ti operátoři si navzájem platí. Je třeba nějakým způsobem krýt tyto náklady, ale vždycky to vyjde laciněji než uskutečnění celého hovoru z té sítě domů."

Pro orientaci mohou zákazníci Českého mobilu využít roamingovou kalkulačku. Stačí na internetových strnkách zadat, kolik minut hodláte provolat a kolik napíšete SMS, kalkulačka vám spočítá, kolik přibližně zaplatíte. Obecně platí, že nejlevněji je na Slovensku a obecně také víc zaplatí ti, kteří používají předplacené kupony.

Volání je ale jen jedna ze služeb, které můžete využívat. Tady doma jsme si zvykli na smsky. Odeslání stojí v těch blízkých zemích do deseti korun, příjem textovky je narozdíl od hovoru pak z 99 procent zdarma. "Takovou výjimkou nebo kuriozitou je Kuwait, kde musíte platit i za příchozí esemesku."

A k SMS ještě jedno upozornění. "Řada telefonů podporuje službu potvrzení doručení zprávy a pokud budete posílat sms z Chorvatska, tak ta zpráva znamená, že dotyčná sms opustila síť daného operátora. Neznamená, že byla v ten moment doručena."

Možná jste už vyzkoušeli i obrázkové zprávy. Takzvaná MMSka stojí v evropských zemích kolem 10 korun, ale musí to váš telefon i síť, kterou používáte, umět. A tam, kde to jde, jde pravděpodobně používat i data. Na to ale pozor. "U GPRS je to trošku složitější. Jednak ne všude je GPRS roaming, dozvíte se to na stránkách operátora, a jednak bych si dávala pozor, jestli GPRS potřebuju, jestli opravdu musím jít na wap a jestli potřebuju přenášet dlouhá data, protože potom se ty účty dokáží vyšplhat až do tisícových částek a to každého nemile překvapí."

Měli byste také vědět, že ceny roamingového volání se často mění a to, co platilo loni, nemusí platit letos. Potěšující ale je, že většinou jde o zlevnění.

autor: ark
Spustit audio

Více z pořadu