S mobilem se dovoláte i v Antarktidě

13. červenec 2004
Seriál týdne

Mnoho z vás posluchačů vyráží na dovolenou i s mobilním telefonem, ať kvůli práci anebo kvůli možnosti komunikovat s domovem. Bude ale váš telefon fungovat i ve východní Asii nebo ve Spojených státech amerických? Kde byste se měli ptát?

První krok? Na internetové stránky svého operátora anebo do jeho značkové prodejny, říká Martina Kemrová, mluvčí T-Mobile. "Když se vypravuji do zahraničí a nejsem si úplně jistá, tak se podívám na stránky mobilního operátora, kde je seznam všech roamingových partnerů. Zjistím nejen to, zda se v dané zemi dovolám, ale také to, jaké jsou ceny a mohu si porovnat operátory."

A peníze jsou v tomto případě důležité. To, že se dovoláte ve Španělsku nebo Chorvatsku, na tom už ani není nic divného. Ale tušili jste, že se dovoláte třeba v Antarktidě? Zatímco ale ve střední Evropě je pokrytí signálem prakticky stoprocentní, na Novém Zélandu to je asi pětina území, v Andoře asi 4 pětiny, na druhou stranu zase andorský signál sahá hluboko za hranice země. Obzvlášť se doporučuje prozkoumat si pokrytí, pokud jedete do USA anebo do exotičtějších míst jako třeba Brazílie nebo Číny.

"Většinou platí pravidlo, že pokrytí signálem GSM je v místech, kde se pohybují turisté nebo kde je silněji zastoupený průmysl. Doporučoval bych před cestou navštívit stránky asociace GSM , kde v sekci GSM roaming najdete pokrytí všech členů této asociace," radí mluvčí Českého mobilu Petr Šindler.

Zkuste se třeba podívat na pokrytí České republiky. Zjistíte z ní, že opravdu každý operátor má jiné pokrytí a že skutečně existují bílá nepokrytá místa, třeba na horách. A třeba právě tam si dávejte pozor, přes kterou síť vlastně telefonujete. Jen si vzpomeňte, jak vám během túry po Šumavě nebo Českosaském Švýcarsku chodí uvítací textovky z rakouských a německých sítí. Jakmile byste pak zvedli telefon, budete platit desítky korun jako za příchozí hovor. V těchto místech se proto vyplácí si nastavit síť ručně. A když to uděláte při cestě do Chorvatska, ještě kilometry za Mikulovem se daří volat na českých vlnách.

Do Chorvatska také můžete jet s vlastním telefonem, ale co když jedete do Číny, jihovýchodní Asie nebo Ameriky? Tam je důležité zjistit, zda je v místě pobytu k dispozici stejný typ sítě jako u nás. "Pokud se podíváme na Ameriku, tak tam funguje GSM síť, která pracuje na jiné frekvenci než v Evropě. Pokud máte jedny z posledních mobilních telefonů, řada z nich je označovaná jako tribandový telefon a tyto telefony fungují i v Americe."

Pokud takový telefon nevlastníte, můžete si ho půjčit u svého operátora v Čechách, pokud to nabízí. Pak máte šanci ještě na letišti nebo v hotelu. Posloužit může i místní operátor, i tak ale stačí vzít vaši vlastní simkartu a vložit ji do půjčeného telefonu.

A ještě jeden tip: Šikovnou pomůcku najdete na webových stránkách Eurotelu. V sekci Roaming vyberte část nazvanou Mobilní přístroj v dané zemi a dozvíte se, zda váš telefon bude na dovolené fungovat.

autor: ark
Spustit audio

Více z pořadu