72,28 metru. Světový rekord Barbory Špotáková za deset let nikdo nepřekonal

13. září 2018 08:33

Hod oštěpem je výstavní českou disciplínou. Ke světovému rekordu Jana Železného se přesně před deseti lety připojila Barbora Špotáková, která necelý měsíc po olympijském triumfu v Pekingu překonala historické maximum. Její výkon 72 metrů a 28 centimetrů dodnes žádná oštěpařka nepřekonala.

Na mítinku, který měl patřit k ozdobám sezóny, nakonec po vrcholu v Číně byly překvapivou kulisou poloprázdné tribuny. Nejvěrnější fanoušky ale z letargie probral hned úvodní hod Barbory Špotákové.

Na travnaté ploše byla bílou čárou označená vzdálenost 65 metrů a oštěp Barbory Špotákové letěl daleko za ní. V tu chvíli ale nebylo jasné, jestli se budou přepisovat historické tabulky, protože žádné bližší vodítko diváci neměli.

Jakmile se ale na velké tabuli objevilo číslo 72,28, mohla se česká atletka radovat. Výkon Kubánky Ménendezové překonala o víc než půl metru.

Špotáková tušila, že je na tom fyzicky tak, jako ještě nikdy, ale nevěděla, co s její psychikou udělá zlatá olympijská medaile. „Člověk nabývá nějaké síly, asi i psychické. Protože po olympiádě jsem byla tak emočně vyčerpaná, že chvíli trvalo, než jsem se začala soustředit, že můžu zase daleko,“ vyprávěla po světovém rekordu, necelý měsíc po olympijském finále v Pekingu.

Barbora Špotáková s novorozeným synem Darekem

Jednou z prvních gratulantek byla před deseti lety ve Stuttgartu domácí Němka Steffi Neriusová, která má také jeden primát, i když zdaleka ne tak významný. Výkonem 68 metrů a 34 centimetrů drží nejlepší výkon v kategorii nad 35 let, o kterém česká oštěpařka mluvila jako o dobré motivaci.

„Chtěla bych hodit ještě něco pěkného, veteránský rekord pořád visí ve vzduchu,“ plánovala v loňské sezoně.

Oštěpařské plány ale letos Barbora Špotáková musela v 37 letech odložit, když v červenci porodila svého druhého syna, ale není vyloučené, že si zkusí na nějakém menším říjnovém závodě zapsat alespoň jeden výkon do aktuální sezony.

autor: Jakub Marek
Spustit audio