Roste v Česku nástupce Martiny Sáblíkové? Poslechněte si rozhovor s trenérem Petrem Novákem

Telefony, počítače, hry. I tohle všechno má vliv na to, zda se mezi mladými českými rychlobruslaři objeví nová Martina Sáblíková. V rozhovoru se Štěpánem Pokorným to říká trenér rychlobruslařů Petr Novák.

České rychlobruslení, to už dávno není jen Martina Sáblíková. Jsou to třeba i Nikola Zdráhalová, osmá na poslední olympiádě, nebo šestnáctiletý Lukáš Steklý, ze kterého prý roste nová česká olympijská naděje. „Našli jsme trenéry, kteří používají stejný systém jako já, jejích děti pak ke mně mohou přejít,“ popisuje Petr Novák.

A tenhle systém zřejmě funguje – v kategorii od sedmi do patnácti let je ve světové top desítce dokonce osm mladých Čechů. Nástupci Martiny Sáblíkové už tak jsou zřejmě dávno na světě. 

„U některých poznávám i chuť, jakou měla Martina. Doba se ale mění. Když Martina před 21 lety začínala, nebyla elektronika tak vyspělá. Dnes když něco zakážu, mají děti jeden telefon, druhý telefon… a uchvacují je hry,“ popisuje trenér.

Martina měla osobní disciplínu. Všechno dodržovala, a proto toho tolik dokázala.
Petr Novák

Mladí rychlobruslaři tak u něj na mobily a hry mají zákaz. Alespoň na noc. „Když někdo do dvou hodin hraje hry nebo je na Facebooku, poznám to velmi rychle. Druhý den je mrtvý a nemůže trénovat.“

Co všechno před 21 lety musel Petr Novák zakazovat Martině Sáblíkové? A jaké oběti musí vrcholový sportovec přinést, aby byl úspěšný? Poslechněte si celý rozhovor s Petrem Novákem.

autoři: Štěpán Pokorný , als