První dotek se loučí. ‚Moc vám všem děkujeme,‘ Zdenda a David

Co si Zdeněk Folprecht myslí o výkonu Robina Hranáče v zápase české fotbalové reprezentace proti Portugalsku? Jak moc hráče může ovlivnit předzápasová rozcvička? Byla reakce Cristiana Ronalda po vstřeleném gólu směrem k českým hráčům adekvátní? Jak dopadl nejmladší člen sportovní redakce ve fotbalovém kvízu proti Folpimu? Poslechněte si závěrečný díl pořadu První dotek Zdeňka Folprechta. Děkujeme za přízeň a velkou fanouškovskou podporu, z které fotbalová talkshow čerpala.

Jaký tvůj spoluhráč měl nejtvrdší střelu?

Asi Roman Potočný. Měl extrémně tvrdou střelu levou nohou, ale absolutně žádnou střelu pravou nohou. (smích)

Líbí se ti novinka v grafice, kdy během mistrovství Evropy se udává údaj o rychlosti střely?

Myslím si, že nám to extra nic neřekne. Když jsem hrál kdysi za Slovan, tak jsem se dostal na nějakou dovednostní soutěž a já se dostal na přesnost střelby a trefovali jsme břevna. Byla tam tehdy i soutěž v rychlosti střelby a myslím, že ji vyhrál Řezníček z Brna. Když jsou někde ty měřáky na rychlost, tak je důležité, abys to trefil přímo na čidlo. Dáš třeba větší ránu, ale trefíš to půl metru vedle a už je to ovlivněné. Teď na Euru by mělo být čidlo přímo v míči, takže by to mělo být fér.

Čtěte také

Při rozcvičení před zápasem asi žádné kladné body u trenéra neposbíráš, ale vycházel jsi při utkání z toho, co jsi předvedl na rozcvičce?

Někdy jo, ale bylo to hodně nepravidelné. Vždy jsem střílel čtyři střely za vápnem. Vždy dvě pravou nohou a dvě levou nohou. Říkal jsem si, že by to chtělo vždy dát alespoň dva góly. To se mi moc často nepovedlo. Když už někdy ano, tak to tedy neznamenalo, že by šlo o rovnici, že při rozcvičce mi to padá a při zápase také. Myslel jsem si, že v tom najdu nějakou rovnici, ale zjistil jsem, že je to úplně jedno.

Jsou hráči, kterým by se měl přizpůsobit tým?

To nevím. Prostě buduješ tým, víš o hráčích, které máš v kádru a hru přizpůsobuješ hráčům. Ať si říká, kdo chce, co chce, tak hráč, který v nejlepších pěti ligách v předním týmu, tak má lepší výchozí pozici než fotbalista z domácí soutěže. Ten hráč prostě už někdy musel být top v české lize, aby ho někdo z ciziny koupil.

Pak záleží na aktuálně formě. Adama Hložek třeba nehraje vůbec. On sám to navíc řeší. Kdybych si měl tipnout, tak v další sezoně už v Bayeru Leverkusen nebude. Je to problém i u Patrika Schicka, protože když ho někdo bude srovnávat s výkony z minulého Eura, tak to také není ono. Objektivně je ale Patrik hráč s nejlepšími dovednostmi v našem týmu. Samozřejmě pak zazní hlasy, že Schick byl v jedné, dvou situacích proti Portugalsku, ale výrazně se neprosadil. Nedokážu si ale představit, že by se hrálo na dva útočníky a Schick by tam nebyl. Jinak jsem samozřejmě hodně zvědavý na budoucnost Adama Hložka od nové sezony.

Hranáč v hledáčku skautů

Kdo z českých hráčů může na Euru oslovit skauty a říct si o zajímavé zahraniční angažmá?

Robin Hranáč. Je pravděpodobnější, že si nové angažmá vykope Hranáč, než Tomáš Souček, který už venku je. Plzeň za něj určitě nebude chtít takové peníze, jako by chtěla třeba Sparta nebo Slavia Proti Portugalcům hrál výborně, bohužel se ale nachomýtnul ke dvěma gólům. Skauti ale samozřejmě viděli, jak dobře hrál.

Posluchač Petr: Nebylo by lepší, kdyby Češi prohráli s Portugalskem 0:5 než takto 1:2? Jestli nejsou v mentálním nastavení výš, než by měli být?

Možná doufám, že jako fanoušci nejsme prvoplánový, ale ani kluci v repre nejsou prvoplánový. I z hlasů českých fotbalistů je jasné, že oni ví, že to nebyl dobrý výkon. Kdybychom to měli vzít podle spravedlnosti, tak bychom asi prohráli 0:3.

Čtěte také

Co jsi říkal na reakci Cristiana Ronalda, kdy po jednom ze vstřelených gólů něco zakřičel na brankáře Jindřicha Staňka a záložníka Petra Ševčíka?

Není to poprvé. Gesta související s jeho egem ho provází po celou kariéru. Vybavuji si třeba moment, když přišel Xabi Alonso do Realu Madrid a dlouho čekal na první vstřelenou branku. Mohl jít kopat penaltu za rozhodnutého stavu, ale Ronaldo byl jako malé dítě a prostě mu nechtěl dát ten míč. Nakonex Xabi Alonso penaltu proměnil, všichni se s ním šli radovat, ale Ronaldo zůstal stranou naštvaný. To, co udělal proti Čechům je nefér, ale ta situace s Xabi Alonsem mě mrzí víc.

Myslíš si, že Cristiano Ronaldo před zápasem znal české hráče, třeba Tomáše Součka?

Tipnul bych si, že ne. Je teď v Saudské Arábii, trochu ve svém světě, takže nevím. Proti Čechům už si ale párkrát zahrál, tak si bude pamatovat Tomáše Vaclíka, který mu zlomil nos. Když proti někomu už třeba dvakrát nastoupil, tak si ho pamatuje. Tonda Barák proti Ronaldovi také asi nastoupil v Itálii, ale Pavla Šulce třeba nezná.

Když by sis měl vsadit milion korun na zápas Česka proti Gruzii, co bys dal?

Remízu 1:1.

První dotek Zdeňka Folprechta
autoři: Zdeněk Folprecht , David Nyč , rej

Související