Nevidomý fanoušek podpořil utkání v goalballu. Nová zkušenost nejen pro zrakově hendikepované, ale i pro reportéry Radiožurnálu Sport

25. květen 2022

O víkendu 21. – 22. května proběhlo první kvalifikační kolo klubové evropské soutěže Super European Goalball League – Championships 2022, které hostil domácí goalballový Club Perun. Na evropskou klubovou ligu mistrů paralympijského míčového sportu pro zrakově postižené pozval nevidomé fanoušky pořadatel Club Perun k účasti na dvou mezinárodních utkáních. Ta si 22. 5. užilo celkem 11 nevidomých a slabozrakých fanoušků i s doprovodem. 

Nejen pro nevidomé fanoušky to bylo poprvé, co si vychutnali sport určený výhradně lidem s postižením zraku. Premiéra čekala i oba komentátory Českého rozhlasu Radiožurnál Vojtěcha Šilhana a Adama Weidenthalera. Ti si po závěrečných zápasech hru s českými hráči nakonec i sami vyzkoušeli.

Nevidomý fanoušek na Super European Goalball League

Goalball je kolektivní míčový paralympijský sport pro zrakově hendikepované, v němž proti sobě hrají dvě tříčlenná družstva, jejichž cílem je vstřelit branku soupeři.  Všichni hráči, ať už slabozrací, nebo nevidomí, mají přelepené oči a nasazené klapky, aby se na hřišti vyrovnala podmínka absolutní tmy. A právě nejlepší týmy se střetávají v rámci ligy Super European Goalball League – Championships 2022. Týmy v lize jsou rozděleny do dvou divizí – severní a jižní, přičemž v každé divizi se účastní 6 až 8 týmů. Prvního kola, které nakonec vyhrál německý tým Chemnitz BC, se zúčastnilo včetně domácího týmu dalších 5 evropských z Německa, Portugalska, Černé Hory, Francie a Itálie. Druhé kvalifikační kolo proběhne v létě v Černé Hoře, finále je pak plánované v německém Rostocku.

Super European Goalball League – Championships 2022

Zápasy navštívil také Jiří Ježek. Šestinásobný paralympionik a zástupce Českého paralympijského výboru předal pohár vítěznému týmu z Německa. Nezapomněl však ocenit schopnost pořádajícího klubu GC Perun nejen zabojovat, ale i celý turnaj zorganizovat. Na komentovaný zápas dorazil i nejmladší fanoušek Max se svými rodiči. Max se sám na Škole Jaroslava Ježka věnuje goalballu, avšak SEGL byl pro něj prvním turnajem pro dospělé, který měl díky komentátorům možnost „vidět“. 

„Tentokrát byl speciální komentář zajímavý i pro nás vidící fanoušky, kteří goalball neznali a potřebovali se zorientovat v pravidlech a zvyklostech. O to více nás tentokrát bavily popisy komentátorů. Pro mě osobně byl nejkrásnější obrat Vojtěcha Šilhana, kdy během popisu způsobu obrany jednoho z hráčů, použil slova, že „leží jako na pláži v Bibione“,“ popisuje zážitky ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriela Drastichová.

Nevidomí fanoušci si už užili například fotbalové zápasy v kvalifikačním utkání o postup na EURO či utkání FC Viktoria Plzeň a FK Mladá Boleslav, start Mistrovství světa v para hokeji 2021, Velkou pardubickou či divadelní inscenaci Lež ve vršovickém divadle Mana. Další sportovní zážitek, který nevidomé a slabozraké milovníky sportu čeká, bude Světový pohár ve vodním slalomu, který bude probíhat od 10. do 12. června.

autoři: Radiožurnál Sport , rej

Související

Sledujte nás