Horváth před Eurem: Velké očekávání mám od Angličanů. Češi můžou potrápit i papírově lepší týmy

Do startu Eura 2024 zbývají čtyři dny, což je ideální čas na vzpomínky na předchozí evropské šampionáty, ale také na první preview, jak to bude v Německu vypadat. Mají Češi páky na to, aby ubránili hvězdného útočníka Portugalska Cristiana Ronalda? Jak by podle Pavla Horvátha a Lukáše Michalíka měla vypadat ideální sestava české fotbalové reprezentace na mistrovství Evropy? Poslechněte si fotbalovou talkshow a od pátka 14. června si užijte Euro na Radiožurnálu Sport.

Pavle, jak vnímáš to, že fotbalové Euro hraje 24 týmů?

Je „lehčí“ se tam dostat. Samozřejmě ale musíš předvést nějakou kvalitu. Není to špatný formát. Když je tam víc týmů, tak to pochopitelně zajímá i víc lidí. Například když jsou na Euru Gruzínci, tak budou sledovat svůj tým, ale podívají se i na ostatní zápasy. Jedním z hlavních důvodů je větší sledovanost. Mně se to líbí.

Čtěte také

Na jaké evropské celky máte nejlepší vzpomínky?

Pavel Horváth: Jelikož tu ligu hodně sledujeme, tak je to Anglie. Já mám od nich velké očekávání. Doufám, že bude ve formě Bellingham, který by mohl ovlivňovat hru. Angličané by se měli prosadit.

Lukáš Michalík: Angličanům bych to také přál, protože na posledním Euru prohráli ve finále až po penaltách. Kádr je našlapaný, ale v nominaci je zase Harry Kane, takže je otázka, zda s ním můžeš něco vyhrát. (smích)

Čeho by mohl český tým na evropském šampionátu v Německu dosáhnout?

Lukáš Michalík: Neočekávám, že obereme o body Portugalce, Gruzínce musíme porazit a pak by nám stačila remíza s Turky a já bych byl spokojený.

Pavel Horváth: Měli bychom postoupit ze skupiny, byť respektuji všechny soupeře. Máme v kádru dobré hráče, kteří se postupně dostanou i do zahraničí do průměrných německých, anglických nebo holandských mužstev. Hodím tam trochu paralelu k hokejovému národnímu týmu. Hodně lidí kritizovalo české fotbalisty po zápase s Norskem, což bylo hodně nepříjemné. Myslím si, že to ale byla cesta, jak my můžeme prorazit. Stejně jako se u hokejového nároďáku největší hvězdy přizpůsobily tomu, jak je potřeba hrát na hřišti. Je jedno proti komu budeme hrát. I kdyby měl hráč nastoupit na jednu minutu, tak musí svoje ego, očekávání a výkon podřídit týmu. Pak můžeme potrápit i papírově lepší týmy, jako je Portugalsko.

Co říká Pavel Horváth na unikátní lob Antonína Panenky z mistrovství Evropy 1976? Dejte si naší oblíbenou fotbalovou talkshow a v pondělí 10. června od 18 hodin na Radiožurnálu Sport poslouchejte v přímém přenosu generálku českých fotbalistů před Eurem, když v Hradci Králové přivítají Severní Makedonii.

Spustit audio

Související