Hokejisté prohráli v posledním zápase skupiny s Kanadou v prodloužení, ve čtvrtfinále vyzvou USA

21. květen 2024

Čeští hokejisté na mistrovství světa v Praze sedmým zápasem zakončili své vystoupení v základní skupině A, Kanadě podlehli 3:4 po prodloužení. Ve skupině tak Kanaďané skončí na prvním místě, Češi obsadili třetí příčku a ve čtvrtfinále narazí na USA. Klíčový duel šampionátu uslyšíte ve čtvrtek 23. května od 20.20 v přímém přenosu.

Gólová třetí třetina

První branka přišla až ve třetí třetině. Po faulu Michala Kempného hrála Kanada přesilovou hru, kterou po sedmi vteřinách střelou z kruhu využil Dylan Cozens. Ten využil clony Nicka Paula, přes kterou brankář Lukáš Dostál vůbec nic neviděl.

České vyrovnání přišlo také v početní výhodě. Martin Nečas našel křižnou přihrávkou Dominika Kubalíka, a ten z úhlu střelou o masku gólmana Jordana Binningtona srovnal stav utkání.

Stav 1:1 ale netrval ani dvě minuty. Damon Severson vybojoval puk u mantinelu v českém obranném pásmu a našel osamoceného rozjetého Dawsona Mercera, který bekhendovou kličkou překonal Dostála.

Dvougólový náskok přihrál Kanadě Brandon Hagel. Obránce Jakub Krejčík přišel ve středním pásmu o puk v souboji s Johnem Tavaresem, ten vyslal přihrávku za českou defenzivu a útočník Tampy Bay tváří v tvář brankáři nezaváhal.

Naději pro české hokejisty vykřesal opět v přesilové hře Ondřej Palát, který před Binningtonem tečoval tvrdou ránu Davida Špačka. O 15 vteřin později srovnal stav utkání při hře bez brankáře Roman Červenka.

V prodloužení pak dostali Češi výhodu přesilové hry, Dylan Cozens ale v oslabení ujel obránci a rozhodl utkání ve prospěch Kanady.

Hráči si soupeře na čtvrtfinále nevybírají

„Záruka to samozřejmě není, ale je to velká šance. Bohužel, já nevím přesně jak se to tam stalo, po nějakém šťastném odrazu zůstal sám před bránou a byl to gól. Každý zápas je trochu jiný, ale Kanada je samozřejmě silný soupeř. My jsme rádi, že jsme se z toho stavu 1:3 dostali zpátky do zápasu a škoda, že jsme si nevzali bod navíc,“ smutnil po nevyužité přesilové hře v prodloužení kapitán Roman Červenka.

Čtěte také

„Doufám a věřím, že ta síla v tom mančaftu je. Máme trochu nové složení, přijeli kluci. Já doufám, že to byl důležitý zápas na to, abychom si to osahali a ve čtvrtek půjdeme vyhrát, ať to bude s kýmkoliv,“ věří Červenka, že je výkon proti Kanadě příslibem pro čtvrtfinálový souboj.

„Kluci jsou výborní hokejisti, ale kolik střídání jsme se nedostali na puk. Proti těmhle soupeřům se prostě musí čekat na tu šanci, a když je, tak ji využít,“ dodal k novým parťákům v útoku Davidu Pastrňákovi a Pavlu Zachovi.

„Je to obrovská škoda, ale myslím, že se zase ukázala obrovská síla toho týmu, kdy jsme se vrátili ze stavu 1:3 do zápasu. Teď to musíme hodit za hlavu a být ready na čtvrtfinále. První dvě třetiny byly možná opatrnější z obou stran. Pak po dvou našich chybách odskočila Kanada na 3:1, ale výborně jsme to dotáhli,“ chválí Ondřej Kaše tým za srovnání nepříznivého stavu ve třetí třetině.

Po příjezdu Pastrňáka a Zachy z NHL se přesunul do jiné formace, kde hraje i s Ondřejem Palátem. „Palič je výborný hráč, takže určitě super. Já si myslím, že to docela fungovalo. Trenéři to s námi neřeší, pak nám to tam vylepí a my jdeme do zápasu tak, jak to tam je,“ nestěžuje se na výměnu zkušený útočník. 

Soupeře pro čtvrtfinále vyhlídnutého nemá. „Na hokej se určitě koukneme, ale když chceme vyhrát, tak musíme porazit kohokoliv. Já si myslím, že si není z koho vybírat,“ ví Kaše.

„Věděli jsme, že to bude těžké, že tam bude hodně soubojů. My jsme se snažili hrát z dobré defenzivy a oni taky. Snažili jsme se je do ničeho nepustit a to se myslím docela dařilo, nakonec se to přiklonilo k nim,“ zhodnotil výkon útočník Dominik Kubalík.

autoři: iROZHLAS.cz , lbk , rej
Spustit audio

Související